TERBENTUKNYA AKSARA JAWA (Dumadine aksara jawa).

Bambang Hermanto

Kocap kacarita ing sawijining dina ana pawongan lanang bagus lelana praja diiringi wong lanang cacah loro. Wong bagus mau aran Prabu Ajisaka lan loro abdine jeneng Dora lan Sembada.

 

Wong mau dudu wong Jawa, nanging dheweke sedya milangkori ing tlatah pulo Jawa. Wong telu mau padha leren ing tlatah Gunung Kendheng. “Becik kowe madhepok ana ing Gunung Kendheng kene dhisik. Samangsa-mangsa kowe bakal taktimbali. Karo iki, keris pusaka iki taktitipake marang kowe. Aja pisan-pisan mbokulungake marang liyan sanadyan wong mau sing ndhawuhi aku,” prentahe Prabu Ajisaka marang abdine jeneng Sembada. Sembada ngemban dhawuhe sang Prabu Ajisaka. Ajisaka karo abdi sijine jeneng Dora banjur mbacutake laku.Prabu Ajisaka lan abdine Dora nlasah alas gung liwang-liwung, uga mlebu desa ing adesa ing pulo Jawa.

 

Ajisaka krungu kabar menawa ana raja ing Medhang Kamulan, Dewata Cengkar, sing karem mangan bayi utawa bocah. Mula ora aneh yen akeh warga padha kuwatir. Yen anake konangan Dewata Cengkar mesthi bakal dadi mangsane. Kabeh warga tansah gedhe pangati-atine amrih slamet kulawargane.

 

Atine Ajisaka sedhih nalika krungu kabar sing banget gawe giris mau. Sawijining wektu Ajisaka ketemu karo Patih Medhang sing nembe susah penggalihe amarga sedina kemput durung nemu bayi kanggo raja Dewata Cengkar minangka dhaharane. Saeba kagete Patih nalika krungu ature Ajisaka menawa dheweke saguh bakal ngaturake bocah bajang sing seger.

 

“Dadi kowe saguh, Ajisaka?” pitakone Patih krungu ature Ajisaka. “Inggih, Gusti Patih. Malah sakmenika kula kepingin pinanggih Sang Prabu Dewata Cengkar,” ature Ajisaka kanthi tatag lan daya-daya pengin ketemu karo raja sing kondhang wengis mau.

 

Patih ngadhep sang Prabu nyritakake apa sing dadi kekarepane Ajisaka sing pengin ngawula ing Medhang lan bakal saguh nggolekake jabang bayi lan bocah waragang sing dadi kasenengane Dewata Cengkar.

 

“Haaaa…” Dewata Cengkar ngguyu ngakak krungu ature Patih. Apa maneh Ajisaka wis ngadhep Sang Prabu. Raja sing praupane ireng geseng memper kaya buta mau ngulati Ajisaka saka rambut nganti tekan driji sikil. Untune sing pating jrepat kerot selak ora sranta pengin mangan bayi utawa bocah sing seger sing dikarepake.

 

“Sapa jenengmu?”

“Ajisaka, Sang Prabu.”

 

“Saiki yen kowe bisa nekakake bocah seger ing ngarepanku. Kowe bakal nampa ganjaran gedhe. Kowe bakal takdadekake punggawa praja,” kandhane Dewata Cengkar. Ajisaka njaluk palilah sedhela, ora suwe maneh bakal ngaturake apa sing dikarepke Dewata Cengkar. Nalika Ajisaka mundur saka ngarepane Dewata Cengkar, dumadakan teka bocah umur telung tahunan kang pekik rupane. Awake seger kuning. “Aku sing mbokpangan sang Prabu Dewata Cengkar,” ucape bocah cilik kanthi tatag. “Malah kepara kowe ora bakal luwe saksuwene sesasi yen kelakon mangsa aku,” bocah mau mbacutake ujare marang Dewata Cengkar.

 

Dewata Cengkar ngguyu lakak-lakak krungu kandhane bocah sing saktemene ora dimangerteni sangkan parane mau. Dewata Cengkar nuli ngranggeh bocah mau kanthi cepet. Bocah digegem. Nalika Dewata Cengkar ngguyu lakak-lakak amarga seneng atine arep mangan bocah mau, bocah mau nuli njupuk pusaka sing disengkelit ing mburi nggegere.

 

Pusaka nuli ditancepake ana telake Dewata Cengkar. Sakkal Raja Medhang ambruk, sirahe pecah dadi loro nganti tekan lan patine. Kabeh nayaka praja padha cingak meruhi kedadeyan mau. Kabeh ora padha susah nanging malah bungah.  Kabeh padha surak ambata rubuh. Anehe lelakon, bocah cilik mau njilma dadi Ajisaka. Kabeh padha sujud marang Ajisaka amarga wis ngrampungi watak angkara murka. Malah kabeh padha sarujuk bakal ngangkat dadi raja Medhang nggenteni Dewata Cengkar.

 

“Saiki ngene, aku isih kepengin ketemu karo Patih, ngrembug babagan Keraton Medhang Kamulan. Amarga dheweke jejering patih ing Medhang Kamulan,” kandhane Ajisaka marang kabeh nayaka praja Medhang. Mula ora let suwe Patih nemoni Ajisaka. Ajisaka diadhep Patih lan para nayaka praja, malah kepara kawula liyane uga padha nekani patemon mau. Dumadakan Ajisaka nyopot dhestar sing dianggo nuli dikebutake. Aneh, dhestar mau dadi amba sasat ngeyupi Keraton Medhang Kamulan. Kabeh wong padha gumun karo kasektene Ajisaka. “Ambane Keraton Medhang kaya ambane dhestar sing takgelar iki. Mula kudu ana raja sing bisa tumindak adil lan wicaksana.”

 

“Kula saha para nayaka, ugi para kawula sarujuk menawi panjenengan dados raja ing Medhang Kamulan. Rak ya ngana para nayaka praja lan para kawula?!” kandhane Patih lan marang wong sing padha seba. “Nggihhh…!” semaure kabeh para sing padha seba. Ajisaka diwisudha dadi raja Medhang Kamulan nggenteni Prabu Dewata Cengkar sing diampingi patihe, ya ora liya patih lawas sing dadi patih nalika Prabu Dewata Cengkar jumeneng nata. Kabeh kawula padha tentrem, urip kecukupan sandhang pangan. Apa maneh Ajisaka kondhang raja sing pinter babagan ilmu luhur budi pekerti.

 

Ing sawijining dina sang Prabu Ajisaka kelingan abdine jeneng Sembada sing ana Gunung Kendheng. Prabu Ajisaka nimbali abdi sijine jeneng Dora diprentahake supaya njaluk keris sing tau dititipake, kanthi pengajab keris minangka pusaka Karaton Medhang. Dora enggal mangkat methuki Sembada ing Gunung Kendheng. Dora kandha marang kancane lawas, menawa dheweke didhawuhi Prabu Ajisaka supaya njaluk keris pusaka sing tau dititipake nalika pepisahan. “Ora bisa, Gusti Ajisaka tau ngendika. Lan kowe krungu dhewe. Menawa keris bakal dijupuk dhewe. Ora kena sapa wae nampa, kajaba Gusti Ajisaka,” kandhane Sembada.

 

Nanging Dora tetep kukuh, menawa dheweke didhawuhi Gusti Prabu Ajisaka. Wusana wong loro padha dredah nganti tekan pasulayan. Wong loro sing padha sektine padha adu kasekten. Eman, Dora lan Sembada padha sampyuh, mati.

 

Prabu Ajisaka atine ora jenjem, mula dheweke enggal nusul lakune Dora. Saeba kagete nalika tekan ing Gunung Kendheng, Dora lan Sembada wis tekae patine. Wong loro mati amarga ora kena tatu gaman. Sakkal Ajisaka kelingan, lan dadi getun keduwung, nggetuni matine Dora lan Sembada marga salahe dhewe.

 

Gusti Prabu Ajisaka rumangsa luput njaluk ngapura marang Gusti Kang Nyipta Jagat sak isine muga diapura uga dening Dora lan Sembada. Mayite Dora lan Sembada diupakara banjur dikubur. Sabanjure diwenehi prasasti lan ditulisi kanthi huruf Jawa Ha Na Ca Ra Ka, Da Ta Sa Wa La, Pa Dha Ja Ya Nya, Ma Ga Ba Tha Nga. Sing tegese ana loro utusan, kekarone padha padudon, padha-padha sektine lan padha sampyuhe. Mangkono dumadine aksara Jawa. ::

 

Adopted by @_pararaja from www.solopos.co.id

 

17 thoughts on “TERBENTUKNYA AKSARA JAWA (Dumadine aksara jawa).

  1. Tks karena telah banyak menolong saya terutama dalam pelajaran bahasa jawa, sehingga saya bisa nemani anak belajar. Maju terus……

  2. After checking out a handful of the blog articles on your site, I honestly like your technique of writing
    a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
    Please check out my web site as well and let me know how you feel.

  3. Very efficiently written story. It will be helpful to everyone who usess it,
    including me. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

  4. Each of these four chances is called a touchback.
    The play is happening away from McGahee unless he
    is the better! The home edge will vary during the drill for 10
    perfect repetitions. Manchester United have won silverware on a strong connection with the crossbar lower than – 1 1/2 – Soccer Pick:
    Home Team8.

  5. “TERBENTUKNYA AKSARA JAWA (Dumadine aksara jawa). Smk Negeri 3 Kimia
    Madiun” in fact enables me personally think a small amount extra.
    I actually adored each and every individual portion of it.
    Thanks for your time -Cindy

  6. You actually make it seem really easy along with your
    presentation but I find this matter to be really one thing that I feel I’d never understand. It sort of feels too complex and very large for me. I’m looking forward
    for your subsequent post, I’ll try to get the dangle of it!

  7. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog
    platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had
    issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  8. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a very
    good article… but what can I say… I put things off a lot and
    don’t manage to get nearly anything done.

  9. It’ll help if you keep a list or write down the stuff you have used your credit for. It takes a while for the file to update (approximately 30 days), but when items drop off; your credit score will improve. You can find it by requesting a credit history from 3 big credit scoring bureaus – Equifax, Experian and Trans – Union.

  10. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this
    topic to be really something which I think I would never understand.
    It seems too complex and extremely broad for me. I am looking
    forward for your next post, I will try to get
    the hang of it!

  11. I just like the valuable info you provide for your articles.
    I will bookmark your blog and test again right here frequently.
    I am rather certain I will be informed many
    new stuff proper here! Good luck for the following!

  12. A person essentially assist to make seriously posts I might state.
    This is the very first time I frequented your website page and
    thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary.
    Great task!

  13. Hello there other websites operates perfectly to me yet your site is loading steadily which actually took
    about one minute to successfully load up, I’m not sure if it is my problem or maybe site problem.
    Anyways, I have to thank you for including brilliant content.
    Most people who visited this page must have noticed this particular article honestly very helpful.
    I personally should point out that you really have done amazing work with this and hope to find
    out more awesome content through you. Just after taking a look at
    your post, I’ve bookmarked your web site.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s